Zinkfri: De værste katastrofer er udeblevet

Udgivet d. 01-07-2022

Hvad angår management, er der tre ting, man stadig ikke må glemme for at gøre overgangen nemmere.

Det kan næppe være gået mange forbi, at det var søndag d. 26. juni, at man forbød zink i griseproduktionen. Selvfølgelig med det forbehold, at de, som har indkøbt foder med zink, har lov til at bruge resterne indtil 9. juli. 

Men hvordan er man så landet på den anden side af deadline? 

 - Overordnet har min oplevelse været, at de store katastrofer er udeblevet, og det er positivt, siger Bjarne Knudsen, der er seniorrådgiver hos SvineRådgivningen, som bl.a. ejes af SAGRO. 

Der har været flere henvendelser til SvineRådgivningen om zinkfri produktion, og mange af dem har gået på, hvordan man kunne tilrette fodersammensætningen. 

Tilretningerne kan laves på forskellige måder, så antallet af tilfælde af diarré begrænses. De fleste skal have reduceret indholdet af protein i foderet, da man "med sikkerhed" ved, at det virker. Mange får samtidig øget tilsætningen af syre til foderet. 

 - Men vi ser også på råvaresammensætningen. Vi skal belaste grisene så lidt som muligt, og det gør man med letfordøjelige råvarer, siger han.

 

De tre management-råd

Ovenstående har mange producenter utroligt godt styr på. Der har nemlig været et stort fokus på fodertilsætning og -sammensætning i de seneste måneder. Derfor kan det være, der er nogle, der i arbejdspresset har glemt at være helt skarpe på management-delen. 

Derfor kommer der her tre ting, man kan gøre for at lette overgangen til zinkfri produktion. 

For det første skal man altid have en ren, tør og opvarmet stald, der er desinficeret. 

 - Der kan måske godt strammes lidt i procedurerne nogle steder, så det bliver en tand mere effektivt. Husk, at hvis ikke stalden er tør, er det den sikre vej til diarré. Om der så er 25 grader udenfor, vil grisene fryse, hvis stalden ikke er tør, siger Bjarne Knudsen

For det andet skal man lære grisene at æde tørfoder allerede i farestalden. Der kan let gå nogle dage, før de små grise har lært at bruge foderautomaten, efter de er blevet flyttet.

- Når de så endelig knækker koden, er de enormt sultne, og de risikerer at foræde sig, og det giver diarré. Derfor skal de lære det allerede i farestalden, siger han. 

For det tredje skal antallet af faringer helst skal være ens fra uge til uge. 

 - På den måde sikrer man sig, at alderen er ens på de grise, der skal fravænnes, og det gør arbejdet nemmere.

 


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere