Udgivet d. 09-07-2025
Hvordan ser den grønne omstilling egentlig ud på tallerkenen? Det spørgsmål blev taget op i teltet for Grøn Omstilling på Landsskuet i Herning
Fire skarpe stemmer var inviteret til debat rundt om et køkkenbord – og ja, også til gryderne.
Panelet bestod af:
Martin Keller, verdensmålschef i Dansk Vegetarisk Forening
Rasmus Prehn, adm. direktør i Økologisk Landsforening
Nina La Cour, CSR-projektleder hos Lidl
Karsten Willumsen, DC Beef
Hver deltager havde medbragt deres bud på, hvordan den grønne omstilling kan tage sig ud på en tallerken – og mens snakken gik, blev der tilberedt smagsprøver, som publikum fik lov at smage på efterfølgende.
Martin diskede op med en krydret bønnegryde fuld af grøntsager og bælgfrugter.
Rasmus havde fyldt kurven med økologiske råvarer og satte fokus på det danske Ø-mærke.
Nina havde plantebøffer, hummus og vegansk smøreost med – et billede på den nemme, grønne løsning.
Karsten gik til stålet med en klassisk, dansk bøf.
Men det var ikke bare smagsløgene, der blev vækket – det gjorde tankerne også. Diskussionen bevægede sig fra CO₂-regnskaber og dyrevelfærd til sundhed og forsyningssikkerhed. Publikum bød aktivt ind med spørgsmål og holdninger:
Er det grøn omstilling at spise grøntsager, der er fløjet ind fra den anden side af kloden?
Er en ultraforarbejdet plantebøf sundere – eller grønnere – end et lokalt stykke oksekød?
Der var bestemt nuancer og uenigheder undervejs, men også en god portion fælles fodslag: Panelet var bredt enige om, at vi i Danmark skal bevæge os i retning af at spise mere grønt og mindre kød – både af hensyn til klimaet og folkesundheden.
Stemningen ved køkkenbordet var præget af respekt, nysgerrighed og en oprigtig interesse i hinandens perspektiver – også selvom holdningerne spændte bredt.
Se filmen - og de forskellige holdninger. Måske kan du samtidig blive inspireret til nye retter på din tallerken.
Nina La Cour, CSR-projektleder i Lidl stegte en plantebøf på sin pande.
Publikum bød ind med mange gode spørgsmål. Er en ultraforarbejdet plantebøf sundere – eller grønnere – end et lokalt stykke oksekød?
Tilmelding til nyhedsbrev