Klimahandlingsplan på din bedrift

Udgivet d. 12-08-2019

Slug elefanten i små bidder

 

Tekst: Carsten Markussen, ØkologiRådgivning Danmark.

De store andelsselskaber har meldt ud, at de vil arbejde for at reducere og til sidst eliminere deres udledning af klimagasser OG har desuden lovet, at deres leverandører vil gøre det samme.  

Samtidig har vælgerne i foråret tydeligt krævet, at klimaudfordringerne bliver taget alvorligt.
Der er altså strømpile nok som viser, at den enkelte landmand skal  gøre noget på sin bedrift for at være i takt med tidens store udfordring.

Men tag det bare roligt - det er ikke så svært. Man skal bare tage små skridt og sluge elefanten i små bidder. At ændre produktionen, så den bliver mere klimavenlig, behøver ikke at være endnu en sur pligt og en byrde for landbruget. Tværtimod er der økonomiske besparelser og måske muligheder for merindtjening på sigt.

Brugt på 100 bedrifter

I samarbejde med Økologisk Landsforening har ØkologiRådgivning Danmark udviklet værktøjer til at lave klimaberegninger og klimahandlingsplaner på landbrug. Værktøjet er blevet brugt på vel over 100 landbrug, og Thises leverandører har arbejdet med klimahandlingsplan på hver deres bedrift to gange, sammen med ØkologiRådgivning Danmarks og Økologisk Landsforenings rådgivere.

Det første led i en klimahandlingsplan er en beregning af, hvor stor klimagas-belastningen er på ejendommen pr. produceret enhed, altså pr. kg mælk/kød/æg eller grøntsager. Men det er ikke den vigtigste del af en klimahandlingsplan. Det vigtige er at få lokaliseret handlemuligheder, og at få udarbejdet en liste over de handlinger, man finder vigtigst/lavest-hængende-frugt/billigst/mest spændende, og som passer bedst ind i bedriftens og landmandens dagligdag og måde at fungere på.

Her kan du tage fat

Energibesparelser er faktisk stadig højt på hitlisten over gode klimatiltag, selvom man måske skulle synes, at alt er gjort, fokus har jo sådan set været der siden 1973. Ikke desto mindre er der stadig plads til forbedringer. Der bruges ofte mere strøm og/eller mere dieselolie på ejendommen, end hvad normen siger, man burde kunne nøjes med. Der findes apparater og motorer, og der brænder lys, som ikke er optimeret, på alle bedrifter. Med hensyn til dieselforbruget er der rigtig mange knapper at skrue på, man kan bare nævne indstilling af ploven, som har enorm betydning.

En gave til kloden

Energiproduktion er faktisk landbrugets spidskompetence  - markerne er jo én stor solfanger, men der er også plads i landbruget til el-, gas- og varmeproduktion. Økonomien har desværre været stærkt afhængig af tilskud, men økonomien bliver løbende bedre, specielt for vindmøller og solceller. Specielt kan nævnes biogas, som er stærkt i vækst med mange nye anlæg. Fordelen for landbruget er en bedre fordeling og udnyttelse af gødningen, men selvom landbruget formelt set ikke bliver godskrevet energifordelen, så er den CO2-fri energi, der produceres, en gave til kloden. De mange store tage på stalde og maskinhuse kan med fordel udnyttes til opsætning af solceller.

Der er altså masser af landbrugsfaglige udfordringer at tage fat i, hvis du bestemmer dig for at producere mere klimavenligt.  Husk at der er meget større chance for, at du sætter tiltagene i gang og sørger for, at arbejdet bliver gjort, hvis du har sat dit præg på planen. Det skal være din klimahandlingsplan – og du skal være glad for den!

 

Råd til klimalandmanden

Undgå at lave trykskader i marken. I komprimeret jord dannes iltfrie eller iltfattige områder, og her omdannes kvælstof til lattergas, som er en meget, meget stærk klimagas.

Kør ikke for tidligt ud, brug de rigtige dæk – og fremfor alt: Reducer dæktrykket.

God kvælstofhusholdning og reduktion af kvælstoftildeling giver mindre risiko for lattergas.

Det er god klimalandmands-stil at høste så stort et udbytte som muligt, med mindst mulig indsats i stald såvel som i marken.

Undgå trykskader i marken!

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Carsten Markussen Carsten Markussen Økologirådgiver i ØkologiRådgivning Danmark 30 62 72 15


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere