Udgivet d. 27-05-2025
Fire blev til 17, og det øger muligheden for at finde veje til bl.a. N-reduktioner, som er mere ”virkelighedsnære”.
Fire kystvandråd kan fortsætte deres arbejde, og intet mindre end 13 nye bliver oprettet. Og det er rigtig gode nyheder, mener Kåre Flye-Andersen, der er medlem af Kystvandrådet for Vadehavet for Jysk Landboforening.
- Det her er godt nyt for landbruget, for det betyder reelt, at vi kan få viden helt ude fra plovfuren og ind i mødelokalet, hvor beslutningerne træffes om f.eks. kvælstofreduktioner, siger han.
Dette arbejde er yderst relevant i forhold til, at Danmark er forpligtet til at overholde EU’s vandrammedirektiv senest i 2027. I forhold til landbruget betyder det i høj grad N-reduktioner.
- I de lokale treparter skal vi se, hvor langt vi kan komme med de kollektive virkemidler, inden man går ind og regulerer på markfladen. Nogle regnemodeller er over 20 år gamle, og her er kystvandrådene helt centrale i forhold til få et langt mere opdateret og virkelighedsnært beslutningsgrundland, siger Kåre Flye-Andersen.
Disse råd er relevante for dig
Kystvandrådene er oprettet som led i landbrugsaftalen fra 2021. Her blev det bestemt - bl.a. efter ønske fra landbruget, at man ville have en "second opinion" i forhold til den nationale kvælstofindsats og veje til et sundere vandmiljø.
Senere har kystvandrådene også fået til opgave at støtte de lokale treparter med lokal viden og lokaltfunderede analyser, så man fra centralt hold ikke ”bare” behandler alle vandløb og -miljøer forholdsvist ens, uden hensyn til den lokale viden, som en stor regnemodel måske ikke tager højde for.
- Den lokale viden er enormt vigtig - f.eks. i forhold til Knude Dyb, hvor Jysk Landboforening mener, at beregningsgrundlaget for de ønskede kvælstofreduktioner ikke er optimalt, siger Kåre Flye-Andersen.
Oprindeligt blev der kun oprettet fire kystvandråd, bl.a. det for Vadehavet. Nu er der yderligere 13 kommet til, og for SAGRO’S ejerforeninger er følgende kystvandråd nu relevante: Vadehavet, Ringkøbing Fjord, Limfjorden, Nissum Fjord, Kolding Fjord og Vejle Fjord.
Hvis man som foreningsmedlem undrer sig over, at ens egen forening ikke sidder i kystvandrådet for ens eget område, skal man ikke blive nervøs. Der samarbejdes nemlig intenst på kryds og tværs landboforeningerne imellem.
- Vi koordinerer og deler viden hele tiden, så vi taler med samme stemme i alle kystvandråd. Vores medlemmers erfaringer og lokale viden er enormt vigtig, og på den måde sikrer vi os, at den ikke går tabt, siger Kåre Flye-Andersen.
Der er oprettet 13 nye kystvandråd i Danmark. Følgende er relevante for medlemmer af SAGRO's ejerforeninger:
Kystvandråd for...
Tilmelding til nyhedsbrev