Ny kontrolvejning af gødning viser stor spredning

Udgivet d. 08-03-2017

Sydvestjysk Landboforening har fulgt op på sidste års sag om et uacceptabelt underindhold i leverede gødningssække, fortalte Claus Christensen på foreningens generalforsamling.

På grundlag af en konkret mistanke gennemførte Sydvestjysk Landboforening for et år siden kontrolvejning ved kongelig vejer af flere gødningsleverancer hos foreningens medlemmer. Gødningen var opsækket hos Danish Agro, som efter en del tovtrækkeri endte med at erkende, at der var begået fejl og lovede kunder kompensation for manglende gødning.

Dengang udtalte landboforeningens daværende næstformand, Hans Juul Jessen:

- Danish Agro havde ikke stået i denne situation, hvis de i stedet for at give os 5 kg for lidt i sækken, havde givet et halvt kilo for meget. Manglende vægt er forhåbentlig ikke en konkurrenceparameter på grovfodermarkedet.

På generalforsamlingen tirsdag aften i Sydvestjysk Landboforening løftede Claus Christensen sløret for resultatet af en netop gennemført kontrolvejning. Og denne gang er der ikke som i 2016 for lidt i sækkene.

Der er kontrolvejet storsække fra fem forskellige gødningsleverandører ved fire forskellige landmænd.

- Det er påfaldende, at nogle firmaer kan ramme den krævede vægt med en minimal variation på 1 kilo. Et andet firma har derimod en variation, så der er næsten 50 kg forskel på sækken med mest og mindst i. Vi har vejet hele partier, og totalt set har landmændene fået den gødning, de har betalt for. Men den sikkerhed har man ikke, hvis man køber et lille antal sække, sagde Claus Christensen.

- Det er altid træls at få en sæk med for lidt i, og man skulle tro, at alle kunne lære at sække gødning op, som de bedste i branchen kan, tilføjede han.

Omsider godskrevet!

Formandens beretning om det forgangne år var ellers præget af de lidt mere lyse udsigter, der er for erhvervet. På mange bedrifter er det nu slut med at sætte penge til på driften, fordi priserne er ved at rette sig.

Fjernelsen af PSO-afgiften vidner om den større forståelse, der er kommet med den nye regering. Og på et andet vigtigt område er der grund til at hejse flaget. Det handler om kravene til ammoniakreduktion.

- Den tidligere regering havde forpligtet Danmark til en reduktion på 24 %. Men Landbrug & Fødevarer har fået kravet fjernet helt, så hvor alle øvrige EU-lande skal reducere i gennemsnit 18 %, fra 2020 til 2030, så skal Danmark slet ikke reducere. Forklaringen er, at vi allerede før 2005 i landbruget her i landet gjorde en kæmpeindsats mod den grænseoverskridende luftforurening. Så her ser vi omsider et eksempel på, at vi bliver godskrevet for at have været foregangsmænd, konstaterede Claus Christensen med stor tilfredshed.

Kritik af modstand mod omfartsvej

Landboforeningens modstand mod en ny, stor omfartsvej ved Ribe, blev kritiseret af et par medlemmer på generalforsamlingen.

Erik Husted kritiserede, at landboforeningen havde bakket op om en udvidelse af omfartsvejen, den såkaldte C-løsning, der efter hans opfattelse vil være spild af penge. I virkeligheden er der slet ikke behov for at udvide omfartsvejen, fordi meget trafik er flyttet over til den østjyske motorvej, mente han.

Steffen Ellegaard og Christian Mylin argumenterede for, at den store A-løsning var den rigtige og fremsynede løsning, og at tabet af landbrugsjord i den forbindelse var underordnet. Steffen Ellegaard brød sig heller ikke om at se, at Claus Christensen i arbejdet mod A-løsningen havde været i ledtog med Naturfredningsforening og handelstandsforening.

- Det er ikke os, der har foreslået C-løsningen, og muligheden for at vælge ingen løsning indgik slet ikke i overvejelserne hos Folketingets transportudvalg. Det var A eller C, og jeg mener fortsat, at vi varetog vores medlemmers interesser bedst ved at anbefale C-løsningen, som også endte med at blive vedtaget. Nu kan de medlemmer, der ellers ville have fået deres marker og bedrifter skåret over, se fremtiden trygt i møde, svarede Claus Christensen. 

Christian Mylin: Claus Christensen burde have bakket op om A-løsningen til ny omfartsvej ved Ribe.

Landboforeningen skulle have kæmpet imod, at omfartsvejen ved Ribe overhovedet udvides.

FAKTA

Dette års kontrolvejning af gødning omfatter storsække fra fem forskellige gødningsleverandører ved fire forskellige landmænd. 

Fra firma til firma er der stor forskel på, hvor præcist gødningen er sækket op.

Man er nødt til at købe mange sække for at være sikker på, at der samlet set er det indhold, man betaler for.

VELBESØGT

140 deltog i den velbesøgte generalforsamling. Medlemstallet er dog vigende, og foreningen har nu 990 aktive medlemmer. Konkurser og strukturudivkling har reduceret antallet med omkring 600 på bare 15 år.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere