Nyt pulver kan banke metan-udledning fra køer i bund

Udgivet d. 01-04-2022

Foulum-forsøg skal klarlægge, om det vitterligt er sandt, at udledningen kan mindskes med op til 30%.

Nyt pulver tilsat køernes foder kan måske reducere mængden af udledte metangasser med op til 30%. Pulveret er udviklet af Bovaer, og det har netop opnået godkendelse fra EU.

Planen er, at det nu skal testes af forskere ved Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet i Foulum. 

Og det er et forsøg, som chef i SAGRO Kvæg, Ejvin Kortegaard, vil følge tæt.

 - Jeg glæder mig til at se resultatet. Det er virkelig spændende for vores mælkeproducenter. Hvis det virkelig virker, er der chance for, at vi kan nå vores mål om 70% reduktion af udledning af drivhusgasser, siger han. 

Her henviser han til regeringens målsætning om at nedbringe udledningen af drivhusgasser med 70% - i forhold til 1990 - inden 2030. 

Hvad med ydelsen?

En ting, som også skal undersøges i Foulum, er, hvordan Bovaer-pulveret vil påvirke koens foderoptag. For der er tale om avanceret kemi, som skal foregå i vommen på koen. 

 - Vil det her resultere i et mindre optag af tørstof? Det er også noget af det, vi skal blive klogere på med forsøgene i Foulum, siger han.

Hvis det betyder tab i ydelse, er "regningen" for pulveret altså dobbelt, for i sig selv er to teskefulde per ko hver eneste dag ikke en billig omgang for landmanden. Men i skrivende stund får man ikke et tillæg til mælken, hvis man nedbringer sin klimabelastning drastisk.  

 - Så hvis pulveret viser sig at virke, håber jeg, at man finder ud af at kompensere for den ekstra klimaindsats, som en landmand yder, siger Ejvin Kortegaard. 

Ingen karantæne

Bovaer-pulveret er netop blevet EU-godkendt, og det er en proces, som ikke foregår hen over natten. Derfor bestilte Fødevarestyrelsen sidste år en “risikovurdering på anvendelse af kød og mælk” fra malkekøer, der er blevet fodret med Bovaer-pulveret.

Den rapport blev skrevet af Professor Peter Lund fra Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet. Og her er konklusionen, at 

"En tilbageholdelsestid uden fodring med Bovaer inden slagtning eller malkning vurderes ikke at være nødvendig."

Det er også Peter Lund, der skal stå for forsøget, som efter planen starter i næste uge, dvs. uge 14. 

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Ejvin Kortegaard Ejvin Kortegaard Chef, Kvæg 76 60 23 51 25 57 98 69


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere