Ung landmand satser på økologiske malkegeder

Udgivet d. 14-09-2021

- Jeg mener geden er fremtidens malkeko – blandt andet fordi mælken hurtigere nedbrydes i kroppen, og at flere kan tåle gedemælk end komælk.

Ordene kommer fra Tobias Christensen, der står klar med en flaske frisk gedemælk på gårdspladsen foran sin stald med malkegeder.

SAGROs felt af rådgivere og adm. direktør Torben Jensen møder Tobias på cykelturen med de 400 km rundt i landet under Takke Touren for at hylde danske landmænd for indsatsen med at producere fødevarer under coronakrisen.

 

På bedriften Nørgaards Geder i Midtjylland holder den unge landmand økologiske malkegeder. Tobias er 4. generation på gården, som kan føres helt tilbage til Tobias’ oldeforældre. I dag er det Tobias’ forældre, der ejer gården, mens Tobias har lejet sig ind i staldene.

Da han startede tilbage i 2016, havde han 120 geder og 13 hektar jord. Siden er bedriften vokset til 260 geder plus opdræt. Der dyrkes i dag 40 hektar med græs, der bliver brugt som foder til dyrene. Tobias står selv for det meste af markarbejdet.

 

- Malkningen starter kl. 4 om morgenen, og hver ged giver cirka tre kilo mælk om dagen, siger Tobias.

Der er en kort tilvænningsperiode, før gederne er trygge ved malkeanlægget, som Tobias selv har konstrueret, men herefter går de selv op ad rampen, så malkningen morgen og aften kan klares på en halv time.

Nørgaards Geder leverer mælk til Tebstrup Gedeosteri, som afsætter sine oste til blandt andet Coop. Desuden afsættes der varer fra bedriftens gårdbutik, og kunderne kommer gerne langvejs fra.

- Jeg har en fast kunde, der ikke tåler komælk, og som kommer på cykel og tog helt fra Søby mellem Herning og Brande, siger han. 

 

Tobias finder krus frem, så hele feltet for første gang kan smage gedemælk. SAGROs adm. direktør Torben Jensen har en idé om, at mælken måske smager af feta, men det er ikke tilfældet. Smagen er mild og rund, og smager på ingen måde af ”ged”, som man måske skulle tro.

- Mange tør ikke smage mælken, fordi det kommer fra en ged. Men jeg synes faktisk, gedemælk smager bedre en komælk. Den er ikke så fed. Og så har det vist sig at mange der har intolerante overfor komælk faktisk godt kan tåle gedemælk. Det smager bare godt, siger Tobias.

Hos rytterne i feltet er der bred enighed om, at gedemælk fortjener en plads i køledisken ved siden af komælken.

- Fyld bare kruset igen, så garanterer jeg for, at I ikke har kramper efter cykelturen i morgen, siger Tobias, inden feltet ruller videre ud i landet.

 

Tak for lån af et par fotos i artiklen fra "Nørgaards Geder" facebookside.

Tobias er en fantastisk ambassadør for dansk landbrug. Han har blandt andet inviteret vegeanere på besøg på bedriften, og afholder jævnligt gårdbesøg for skoleklasser og andre interesserede, så der kan skabes en større forståelse for livet på landet.

I august måned var han indlægsholder på SAGROs konference for det nedlagte minkerhverv, og fik ros fra flere for sit inspirerende indlæg om sin bedrift med malkegeder.

 

Følger du ikke allerede Nørgaards geder på Facebook eller Instagram, kan vi kun opfordre dig til det.

Tobias laver jævnligt inspirerende opslag, og gerne med et glimt i øjet – som på billedet, hvor han med henvisning til statsminister Mette Frederiksens ”hverdagsfotos” har fået taget ét til de sociale medier, og i teksten funderer over livets helt store dilemma – om toiletrullen skal det vende udad eller indad?

 

Læs flere artikler her fra SAGROs Takke Tour, der er rundt for at hylde de danske landmænd for indsatsen under corona-krisen


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere