Vestjysk landmand får ko til at give øl

Udgivet d. 01-04-2019

Den rigtige foderblanding gav overraskende effekt

Ove Sidding Nielsen, Nr. Nebel blev ”noget overrasket”, da han fandt én af sine køer, der havde været stukket af et par uger. Da han skulle malke den, var det nemlig ikke mælk, men en brunlig, lidt skummende væske, der kom ud af yveret.

- Hun havde gået på en af min nabos marker med byg og humle, så det lugtede mere af øl end af mælk, fortæller han.

Sammen med SAGROs kvægrådgiver Ejvin Kortegaard prøvede han sig frem med en række forskellige foderblandinger med vægt på humle og specialgær, og efter en længere proces fandt han frem til den rigtige blanding, der gav en helt rigtig øl-smag.

Koens utrolige mave

- Jeg var noget skeptisk, da Ove ringede første gang, fortæller Ejvin Kortegaard, men en ko har jo fire maver, og den store vom virker faktisk som en slags forgæringstank, som man jo også bruger ved ølproduktion.

Han har været temmelig udfordret af at skulle hjælpe med en noget anden produktion, end den mælkeproduktion, han plejer at rådgive om.

Koen får nu særbehandling og får blandt andet sit eget foder. Den giver hver dag omkring 5 liter øl, som bliver malket med håndkraft, da den naturligvis ikke må blandes med den mælk, der afleveres til mejerierne.

Ove Sidding overvejer nu, om han skal forsøge at udvide produktionen, så flere køer kommer til at producere øl – eller ”Voksenmælk”, som han har valgt at kalde det.

- De 5 liter om dagen er jo ikke mere, end vi selv kan bruge, griner han.

FAKTA

Ove Sidding Nielsen er landmand og har 200 malkekøer. Han er 10. generation i familien, der driver gården Klintlund ved Nørre Nebel med Vesterhavet som nærmeste nabo. ”Den næste gård til venstre for mig ligger i England” siger Ove. Han arbejder syv dage om ugen, og fodrer selv sine køer. 

 

Stor var overraskelsen da Ove Sidding Nielsen opdagede at hans ko gav øl istedet for mælk.

 

Her et halvt år efter at koen Humletøsen stak af fra stalden er den rette foderblanding på plads.

 

Det har været en lang proces med at udvikle den færdige øl kaldet "Voksenmælk".


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere