Store udfordringer kræver gode løsninger

Udgivet d. 19-03-2019

Hver enkelt landmand skal medvirke, sagde formand for Familielandbruget VEST-Jylland, Lone Andersen på generalforsamlingen i aftes

Sælgerpantebreve godt for generationsskifter

- En af de vigtige sejre for familielandbruget det seneste år er, at sælgerpantebrevsmodellen er kommet på finansloven, sagde formand Lone Andersen, da der i aftes var generalforsamling i Familielandbruget.

- Jeg er utroligt glad for, da det giver et godt værktøj i værktøjskassen for generationsskifter, for førstegangskøbere og salg af gårde i fri handel, sagde Lone Andersen, der sendte en tak til Landboungdom her i området, for en stor indsats. Familielandbruget VEST-Jylland har i år holdt 3 møder med centrale politikere om emnet.

- Høringsfristen for lovforslaget er på onsdag, og så håber jeg, der ikke bliver udskrevet valg inden efter torsdag, for så kan forslaget nå at blive vedtaget inden valget, sagde Lone Andersen.

Omkring 100 unge landmænd køber gård til selveje hvert eneste år, så der er lidt gang i handlen, men med de lave jordpriser burde mange flere unge få fod under eget bord i denne tid.

Klima og biodiversitet

- Både klima-dagsordenen og faldet af biodiversitet har berettiget fyldt meget i årets løb, og at vi i L&F tilgår opgaven konstruktivt og løsningsorienteret, vil jeg ubeskedent på familielandbrugets vegne gerne være med til at tage æren for, sagde hun.
Der gik for alvor gang i medieinteressen fra både landsdækkende radio og TV, da hun havde svaret en journalist, at landbruget erkender en tilbagegang i biodiversitet, og gerne vil gøre vores til at øge mængden af bier og insekter.
.
Lone Andersen kvitterede direktør i Landbrug & Fødevarer Anne Arhnung, for gennemgangen af L&F klimavision, og understregede, at det kræver hver enkelt landmands aktive medvirken at komme i mål.

- Så mit budskab er vi må rykke sammen i bussen, lave alliancer, finde løsninger og gøre noget, sagde hun.


Nye tider på skolerne

Den manglende tilgang til vores erhverv er mærbart, ikke mindst på vores landbrugsskoler.
- Jeg håber, at fusionen mellem Agro Skolen og Herningsholm og Lægaard og UCH i Holstebro kan være med til at sikre, at vi fortsat kan have landbrugets grunduddannelser i vores område, men det kræver, at vi alle støtter op omkring skolerne, sagde hun.

Lone Andersen håber, at det seneste klima-udspil appellerer til innovative unge mennesker om, at det er netop i landbrugserhvervet, de kan gøre den helt store forskel for klima, miljø og biodiversitet.
- Men det kræver også, at vi gør os lækre og fortæller om vores forandringsparathed højt og ikke mindst gør meget mere for vores arbejdsmiljø, siger hun.

Lone Andersen nævnte nogle af de arrangementer, som foreningen havde står bag gennem 2018 med både politiske ”venner” og modstandere, faglige og sociale aftener. Blandt de synlige resultater nævnte hun desuden Faunastriberne, der nu dækker et areal, der svarer til strækningen fra Skagen til grænsen.

- En af de løsninger jeg er rigtig stolt af, er aftalen med DN om jordfordeling, som har fået rigtig megen ros blandt politikere, medlemmer og andre organisationer. Vi skal som landbrugserhverv fortsætte med at lave spiselige og kloge løsningsforslag til vores politikere i vore kommuner og på regeringsniveau. Jeg tror ikke mindst, at det er vigtigt at prøve på at lave kloge løsningsforslag på EU niveau med vore landmandskollegaer og de grønne organisationer.

 

Familielandbrugets nye bestyrelse.
Nyvalgte: Nina Svanborg, Carsten H. Thomsen og Poul Sørensen. Ny næstformand Sven Bodholt.
Anne Ahrnung redegjorde for L&Fs klimavision og lovede stor synlighed for L&F, herunder konstruktive møder med politiske modstandere.

Lone Andersen kvitterede direktør i Landbrug & Fødevarer Anne Arhnung, for gennemgangen af L&F klimavision, og understregede, at det kræver hver enkelt landmands aktive medvirken at komme i mål.

Sven Bodholt: Vi skal passe på, at det ikke bliver nogle få landmænd der kommer til at betale prisen for BBNO’erne. Det skal hele samfundet være med til at betale. Og hvis vi skal gå forrest med Co2, så skal vi som landmænd ikke betale det hele.

Preben Kristensen: Hvad skal vi gøre med brugen af Glyphosfat? Hvad skal vi gøre for at være proaktive. Hvis vi ikke begrænser mængden, risikerer vi at få et egentligt forbud. Jeg opforder til, at vi er mere proaktive og viser det over for det øvrige samfund og fortæller, at det er så vigtigt produkt for os.

Henrik Bertelsen: Vi bliver nødt til at begrænse vores forbrug af Round Up. Vi bør overveje, om vi SKAL give hver anden mark fuld dosis.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere