Faunastriber er fristeder for insekter, fugle og markvildt

Udgivet d. 16-05-2018

Første år med ordningen gav ca. 15 km faunastriber i Billund og Vejen

Hjemme hos sig selv har Bjarne Larsen fået sået faunastriber fire forskellige steder. "Det er oplagt at så en bræmme langs vandløb", mener han.

Formand Bjarne Larsen, Jysk Landbrug, synes kun der er godt at sige om de faunastriber, der i disse dage for første gang bliver sået flere steder i Billund og Vejen kommuner.

- Det er en sjælden  anledning til, at landbruget gør fælles front med de grønne organisationer og kommunerne. Som landmænd bliver vi tit beskyldt for, at vi ikke interesserer os for naturen - her kan vi bevise, at vi så afgjort også gerne vil bidrage til at skabe levesteder og gode vilkår for insekter, fugle og markvildt, siger han.

Men glæden over at projektet nu er kommet til Vejen og Billund, er dog blandet med skuffelse over, at så forholdsvis få landmænd har valgt at gå med. Sammenlagt er det under 20 landmænd.

- Jeg skal være ærlig og sige, at jeg havde troet mange flere, var gået med. Her har vi muligheden for at omsætte ord til handling, og i modsætning til andre naturinitiativer behøver vi ikke at frygte, at faunastriberne kan ramme os negativt. Når faunastriberne anlægges som foreskrevet, er der ikke risiko for at miste tilskud, og de kan heller ikke medføre begrænsninger, siger Bjarne Larsen.

Klaus Thovtrup og Kirsten Bach i Lindknud ved Brørup tilmeldte sig straks ordningen, da de læste om den i Grobund.

- Vi er begge to interesseret i naturen og vi vil gerne bidrage til mere. I forvejen ser vi masser af rådyr, krondyr, harer og fasaner. Her yngler også viber, og vi ser musvåger og sågar rød glente, fortæller Klaus. Hvis nogen er interesseret i at sætte bistader op på hans nye faunastriber, så skal de bare sige til, tilføjer han.

På dette første år med faunastriber i de to kommuner bliver i alt 15 km sået til med faunastriber. Striberne er minimum 3 meter brede, og de fleste landmænd har valgt at så bredere striber eller større markudsnit til med frøblandingen.

Klaus Thovtrup og Kirsten Bach håber, at rådyrene opdager, at faunapletterne er et sikkert sted at skjule deres kid. De mener, at alle landmænd har et hjørne eller et stykke jord, der er egnet til en faunastribe.

Faunastriber

Etableres som striber på 3-9 meters bredde eller som større eller mindre faunapletter.

Frøblandingen består af fodervikke, solsikke, rødkløver, hvidkløver, blodkløver, kællingetand, honningurt, radise, boghvede, fodermarvkål og cikorie.

Faunastriberne har i nogle år været sået i Holstebro, Struer, Herning og Ikast-Brande kommuner. I år er de kommet til Vejen, Billund og Ringkøbing.

Det koster kun 1.200 kr. at få sået 800 meter faunastriber, inkl. frø.

Faunastriber

Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere