L&F kræver også stop for først-til-mølle-makværk

Udgivet d. 23-04-2018

Niels Laursen, formand for Sydvestjysk Landboforening, glæder sig over, at det nu er officiel politik fra Landbrug & Fødevarer at kræve et nyt princip for tildeling af tilskud til målrettede efterafgrøder.

Tekst: Lilli Snekmose

”Vi skal ikke have et system, som frister landmænd til at ”smøre” deres konsulent, for at komme forrest.” Sådan skrev Niels Laursen tidligere i denne måned på lederplads i Grobund.

Det var hele forløbet omkring fordelingen af de mange millioner kroner, der fik Niels Laursen til at fare i blækhuset.

- Vi oplevede jo et system, hvor det var den enkelte ansatte, der stod med ansvaret for, hvem der fik tilskud, og hvem der kom nederst i bunken. Det er totalt utilfredsstillende for landmændene, og det er en urimelig situation at bringe konsulenterne i, siger Niels Laursen.

Han er derfor godt tilfreds med, at Landbrug & Fødevarer nu har skrevet til Landbrugsstyrelsen og bedt om en ny ansøgningsmodel - uden brug af først-til-mølle.

- Selvfølgelig kan det her løses på en måde, der bygger på gode moralske og gennemskuelige principper. Det er der allerede flere konstruktive forslag til. Måske skal der to ansøgningsrunder til, eller også skal midlerne fordeles ligeligt i de ID15-oplande, hvor interessen er større, end der er midler til, mener han.

Baner vej for korruption

Planterådgiver Finn Poulsen, SAGRO, er en af de rådgivere, der har oplevet ubehaget ved at være tvunget til at prioritere mellem sine kunder. Til Effektivt Landbrug fortæller han, hvordan kunderne lægger pres på konsulenterne for at få netop deres ansøgning øverst i bunken.

- Næste gang bliver det så måske to flasker vin, som jeg bliver tilbudt, og på et tidspunkt så får jeg vel 25 % af landmandens støtte. Og ja, så står vi med et korrupt samfund. Det er simpelthen så udansk og undergravende for hele vores samfund, siger han til avisen.

I begyndelsen af april skrev Niels Laursen om problemerne med at bruge først-til-mølle som princip for tildeling af tilskud til målrettede efterafgrøder.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere