Grindsted Landbrugsskole sætter ekstra fart på den grønne rejse

Udgivet d. 16-01-2024

På Grindsted Landbrugsskole gør de sig klar til den bæredygtige revolution og grønne omstilling af landbrugsuddannelserne, der banker på døren. Det betyder blandt andet ansættelse af to nye lærere, som vil have et særligt fokus på nye grønne undervisningstendenser.

Grindsted Landbrugsskoles forstander Erik Friis Møller er ikke i tvivl om, at landbruget kan levere en del af løsningerne på de krav, som politikerne stiller i forhold til grøn omstilling og bæredygtighed. Derfor har han sat ekstra fokus på at uddanne eleverne i en grønnere retning, og det er ifølge ham nødvendigt, hvis Danmark skal nå i mål med bl.a. at reducere drivhusgasserne med 55–65 pct. frem mod 2030, og en reduktion af udledningen af kvælstof med ca. 11.000 ton i 2027.

- Verden står midt i en klimakrise, som vi alle skal bidrage til at løse. I landbruget skal vi ikke bare skære ned, men i stedet se den grønne omstilling som et spændende udviklingspotentiale. Den omstilling vil vi her på Grindsted Landbrugsskole forberede og uddanne vores elever til, og det er vi i fuld gang med. Derfor er bæredygtighed et element, der indgår naturligt i undervisningen på tværs af vores fag, forklarer Erik Friis Møller.

Bæredygtighed på skemaet

Grindsted Landbrugsskole har gennem flere år deltaget i projektet LIFFGO (Landbruget I Front For Grøn Omstilling) sammen med andre landbrugsskoler i Region Syd. LIFFGO projektet afsluttes i 2024, men vil også fremover sætte spor i bæredygtighedsundervisningen på landbrugsskolen.

- Vi deltager desuden i projektet ”Fremtidens grønne Landmand”, og har investeret i drone- og robotteknologi. Vi debatterer og anvender kunstig intelligens i undervisningen, alt sammen for at give vores studerende en faglig stærk uddannelse til fremtidens landbrug, bæredygtighed og innovation. Det er vores bidrag til den grønne omstilling, påpeger Erik Friis Møller.

Flere unge vil på landbrugsskole

Grindsted Landbrugsskole oplever en stigende interesse for uddannelsen til landmand, og i de seneste år har man set en stigning i elevtallet. Derfor har skolen netop budt velkommen til to nye undervisere, der bl.a. skal være med til at sætte yderligere fart i undervisningen på den grønne rejse.

Julie Holsbo er ansat som grisefaglærer, og hun er selv uddannet driftsleder med speciale i svin tilbage i 2004 og har med sin landbrugsfaglige baggrund en solid praktisk erfaring med primærlandbruget. Hun kommer fra en stilling som griserådgiver hos Vilomix, hvor hun primært har arbejdet med foderoptimering og rådgivning af griseproducenter i ind- og udland. Inden da var Julie Holsbo grisefaglærer på Høng Landbrugsskole.

- Jeg glæder mig til at dele min viden med de unge på Grindsted Landbrugsskole. Den nye dagsorden omkring grøn omstilling er vildt interessant, og vil gennemsyre alle aspekter for fremtidens landmænd i deres produktion. Det gælder lige fra driftsledelse til foder og udnyttelse af gyllen fra dyrene, hvor man jo fremover kommer til at anvende langt det meste til produktion af grøn energi, påpeger Julie Holsbo.

Julie Holsbo skal primært undervise i gris, ledelse, bæredygtighed, samfundsfag og idræt. Ud over undervisningen skal hun også deltage i kostskoleaktiver for de elever, der har interesse i heste, da hun udover sin faglige erfaring med rådgivning, driftsledelse og undervisning også er aktiv sportsrytter og uddannet sportsdommer inden for islandske heste.

Grøn plantelærer

På planteområdet starter Johnny Bjørn som plantelærer. Han er uddannet agrarøkonom og akademi merkonom, og har desuden stor praktisk erfaring fra landbruget både i marken og som driftsleder på større ejendomme.

- Min interesse for markerne har altid været stor, så derfor glæder jeg mig meget til at dele min store interesse for planter til de unge fremadstormende planteelever. I undervisningen vil vi sætte stor fokus på at kunne forene de forskellige IT-værktøjer, der i dag stilles til rådighed for fremtidens landmænd. Der er ingen tvivl om, at fremtiden i dansk landbrug er præcisionslandbrug via IT-teknologi, droner og robotter i marken, og det skal vi klæde eleverne på til,” forklarer Johnny Bjørn.

Godt at høre

Hos SAGROs formand HC Gæmelke vække både ansættelsen af to nye lærere og søgningen mod landbrugsuddannelser stor tilfredshed. 

- Jeg er utrolig glad for den fremgang landbrugsuddannelserne oplever i disse år. Selvom man godt kan blive lidt nedtrykt af at læse om landbruget i de store medier, så vidner den store søgning om, at ungdommen er interesseret i vores erhverv. Det er vigtigt med nye kræfter, der kan trække landbruget i en mere bæredygtig retning, og landbrugsskolerne har netop bæredygtighed som en stor del af uddannelserne, siger HC Gæmelke, der er formand for SAGRO og Jysk Landbrug. 

Hos både SAGRO, Jysk Landbrug og SAGROs øvrige ejerforeninger og politiske organisationer, bruges der kræfter på at understøtte landbrugsuddannelserne i området.

Er man nysgerrig på landbrugsuddannelserne, så kan man besøge Grindsted Landbrugsskole til Åbent Hus lørdag d. 20. januar mellem kl. 10.00 og 13.00. Her vil undervisere og nuværende elever stå klar til at fortælle om fremtidens grønne uddannelsesmuligheder.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Stine Bundgaard Stine Bundgaard Politisk chef 96 29 66 02 40 29 58 85


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere